Vikingegryde

Paprikagryde, svinegryde, pølsegryde, kært barn har mange navne og selvom svinegryde nok er det mest nærliggende navn til denne ret, så synes jeg ikke det er det mest charmerende. Da vi var på Middelaldermarked i Ballerup forrige år fik børnene en lignende ret da vi spiste frokost og der hed retten vikingegryde, så det har vi valgt at kalde den herhjemme. Det er en sikker vinder for store som små, og vi plejer at servere den med ris, bønnefritter og salat. Alternativt kan man spise den med kartoffelmos eller pomfritter – det er vel smag og behag?

Ingredienser

  • 800-1000g svinemørbrad (gerne i god kvalitet – jeg plejer at købe fra Meny eller Kvickly)
  • 2 fed hvidløg
  • 200 champignon (valgfrit)
  • 750ml madlavningsfløde
  • 1 pakke bacon
  • Ca. 200g gode pølser (jeg plejer at bruge de små Nürnberger fra Lidl)
  • God paprika (det er svært at komme med en præcis mængde – jeg hælder i løbende)
  • 1 bouillon terning
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Dette er en ret der kan laves på en halv time eller 4 timer. Jo længere den får lov at stå, jo bedre bliver den synes jeg. Dog skal man selvfølgelig være opmærksom på, at fløden reducerer jo længere den står, så i det tilfælde skal man nok være klar til at tilføje mere end hvad der står skrevet her.

Start med at skære evn sener fra svinemørbraden og skær den i chunks af ønsket størrelse. Brun svinemørbraden i smør indtil det har fået skorpe. Tilsæt hakket hvidløg og lad det stege i et minuts tid. Tilsæt 500ml madlavningsfløde samt paprika. Skru ned for blusset og lad retten boble uden log imens du steger pølserne på en pande. Pølser behøver i princippet ikke at blive stegt, men jeg oplever en bedre smag når pølser har lidt bid. Bag baconen i ovnen i ca. 10 minutter. Tilføj bouillon terning og smag løbende til med salt, peber og paprika. Det er en god idé at bruge både en sød og en røget. Tilsæt mere fløde lidt ad gangen og hvis væsken reducerer for hurtigt, så skru ned for blusset og læg evt. låg på. Normalt putter jeg ikke champignon i denne ret, men vi havde nogle liggende, så de kom med. Man kan også tilføje andre grøntsager som fx gulerod eller pastinak. Skær pølserne i små stumper og tilføj dem de sidste 5 minutter af rettens simretid og tilsæt den sprøde bacon til allersidst, så den ikke bliver slasket. Server vikingegryden med det ønskede tilbehør.

Bon appetit 🙂