Hvad er en sexolog?

Jeg kan godt forstå at mange bliver forvirrede og lidt i tvivl, når jeg fortæller at jeg er certificeret sexolog, for hvad vil det egentlig sige? Kommer folk til mig for udelukkende at tale om sex, og hvor vildt et sexliv skal man have for at kunne komme til sexolog? Det første jeg gør er, at forsøge at mane folks forforståelser til jorden, og samtidig har jeg en kæmpe forståelse for, at titlen sexolog ikke giver et særlig nuanceret billede af, hvad en sexolog egentlig er eller kan. Hvis du fx siger, at du er bager, sygeplejerske eller parterapeut er man ikke i tvivl om hvad du laver, for det siger din job/uddannelsestitel. Det samme er ikke gældende for en certificeret sexolog.

Man kan blive uddannet klinisk sexolog, men det er ikke det jeg er. Jeg er det modsatte af klinisk kan man sige, i og med jeg ikke beskæftiger mig med kroppen rent fysisk, men nærmere gennem terapeutiske samtaler. Jeg har kendskab til både mandens og kvindens køn og jeg har hjulpet mange mænd og kvinder i deres sexliv gennem samtale og vejledning, men jeg udøver fx ikke fysiske behandlinger og jeg er på intet tidspunkt i fysisk kontakt med mine klienter udover når vi siger hej og farvel. Det jeg er uddannet som kan kaldes for holistisk sexolog.

Men hvad vil det så sige at komme til session hos en holistisk sexolog? Hvilke problemstillinger “kræves” der og omhandler det kun sex? Disse spørgsmål er nogen jeg får tit, og nej faktisk handler det ikke altid kun om sex. Et bud på de mest gængse problemstillinger mine klienter kommer med er manglende sexlyst, lavt selvværd, ulykkeligt ægteskab, trangen til at bryde ud af vanesex, utroskab og udfordringer med at få orgasme under sex (særligt kvinder). Dette er blot få punkter ud af en lang liste – ingen klienter er ens. Jeg har gennem årene haft en del klienter i alderen 18-60 år, men efter jeg har lukket min klinik har jeg ikke taget nye klienter ind, og har heller ikke i sinde at gøre det lige foreløbig. Du er selvfølgelig velkommen til at kontakte mig, og så kan vi se på hvad du har brug for, og hvis det er et terapi forløb så har jeg en masse dygtige sexolog kollegaer som jeg kan henvise dig videre til.

Sexologfaget er heller ikke bundet til kun at være 1-1 samtaler, det kan meget mere end det. Jeg bruger det i hvert fald til mere end det, og det gør jeg gennem foredrag, seksualundervisning og gennem skrift. Da jeg i sin tid tog uddannelsen hos Joan Ørting på Christianshavn fik vi at vide, at folk tog sexologuddannelsen af tre årsager, og det var enten for at videreuddanne sig og dygtiggøre sig indenfor et bestemt felt rent erhvervsmæssigt, eller for at uddanne sig til at tilbyde terapisessioner for individuelle og måske par, og den sidste årsag var for ens egen personlige udvikling. Da jeg startede var jeg klart opsat på at blive en rigtig dygtig terapeut og hjælpe en masse mennesker derude. Men som tiden gik, så var det selvudviklingen der drev mig, og lige præcis det punkt gør, at jeg anbefaler sexologuddannelsen til alle jeg møder.

Gennem uddannelsen har jeg lært om seksualitet, manglende lyst og inspiration, grænsesætning, skyggesider, tilgivelse, sårbarhed, sorg, jalousi, utroskab, parforholdets mange facetter, selvværd, selvtillid, tantra, løgn, tilknytningsmønstre, kognitiv terapi, åndedræt og meditation, konflikthåndtering, skyld og skam, porno og seksualisering, seksualundervisning, indre barn arbejde, overgreb osv osv osv. Som terapeut kan jeg hjælpe klienter med ovenstående og grunden til jeg er god til det jeg gør er, fordi “I walked the talk”. Jeg har selv gennemgået en lang proces i at kigge indad og stået ansigt til ansigt med mine egne dæmoner, min egen frygt, min egen skam, min egen sorg. Før man har det, tror jeg ikke på, at man kan blive en god terapeut og hjælpe folk videre. Det er også forskelligt hvad en sexolog så kan vejlede og rådgive i, for vi er alle forskellige og det samme er vores interesser. I kraft af min rolle som mor, har jeg arbejdet meget med gravide og nybagte mødre, og det finder jeg enormt spændende. Jeg har med næsten alle mine klienter lavet indre barn arbejde, for uden at vi er bevidste om det, er mange af de personlige udfordringer vi møder i voksenlivet, startet som et barndomstraume. Vi kan ikke hele den del af os selv, hvis ikke vi dykker ned i lige præcis det sted hvor smerten opstod. Det kan være en hård proces, men ganske givende så snart du er ude på den anden side og du vil lære dig selv at kende, genkende dine mønstre og vide hvornår og hvordan du skal håndtere dem hvis du “falder i” igen.

Så hvis du spørger mig hvad en sexolog er, og hvad en sexolog egentlig kan, så vil jeg sige all of the above 🙂