Vinterferie i Budapest, dag 1 og 2

Vi er netop hjemvendt fra en fantastisk vinterferie i Budapest, og selvom jeg havde hørt godt om byen, så er det helt vildt så positivt overrasket jeg er over vores ophold. Det er altid lidt svært at booke logi i en by du aldrig har været i, og jeg har undersøgt områderne meget, for jo vi ville da bo centralt, men selv i det centrale København er der områder du ikke nødvendigvis gider bo i din ferie. Men alt flaskede sig, børnene var søde og medgørlige (for det meste), så alt var som det skulle være. Jeg vil i det følgende fortælle om vores tur derned og de første to dage af turen. Jeg har valgt at dele turen op i to indlæg, sådan så de ikke bliver for lange 🙂

Mandag aften den 10/2 drog vi ud til Kastrup Lufthavn og siden vi er en børnefamilie, starter rejsen allerede det sekund vi træder ind i lufthavnen. Børnene synes det var så spændende, og alt fra at lægge kufferten på båndet til at gå igennem security er bare møg spændende. Vi fløj med Ryan Air derned og checkede 1 stor kuffert ind til os alle 5. Det var helt perfekt, og så behøvede vi ikke at slæbe rundt på et hav af minikufferter. Alle mand havde en lille rygsæk eller taske med de vigtigste ting, og så snart kufferten var droppet af var det bare afsted ud og finde noget aftensmad. De voksne fik pokebowls fra Oli Oli og børnene fik Joe & Juice, som er en fast tradition.

Vores flyafgang var kl. 22.00, og det var med lidt nerver på, at jeg bestilte den, men det var simpelthen den eneste mulighed der lige passede. Jeg var ikke så bekymret for drengene, men nærmere for lille Saphira som plejer at komme i seng omkring 18.30-19.00. For at gøre ondt værre, så var flyet faktisk forsinket pga dårligt vejr, så vi kom først afsted kl. 23.45 fra København. Yikes! Indtil da havde børnene leget godt på legepladsen i Kastrup Lufthavn og det gjorde ventetiden bare lidt mere tålelig. Esaiah og Anakin var så mega gode og tålmodige, for jo ventetiden var ustyrlig lang. De havde heldigvis deres iPads og hørebøffer med og det gjorde det hele lidt nemmere. Anakin holdt sig vågen hele vejen, både i flyver og taxa, hvor Esaiah faldt i søvn begge steder.

Vi landede i Budapest omkring kl. 01.15, og det gik lynhurtigt med at finde vores kuffert og vores forudbestilte taxa. Chaufføren kørte os til hotellet og vi checkede ind og var inde i lejligheden kl. 02.00. 1-2-3 godnat blev der sagt. Alle børn faldt om næsten med det samme.

 

Dag 1

Gennem booking.com har jeg booket en hotellejlighed der hedder Madison Apartments. Det er lejlighedshoteller med fuldudstyret køkken, 24 timers reception og morgenmadsrestaurant. Sidstnævnte havde vi så fravalgt for at kunne prøve lidt forskelligt. Lejligheden ligger på Paulay Ede utca 47, og det er ret centralt og ligger tæt på en masse skønne restauranter.

Den første morgen vågnede børnene mellem 8-8.45 og vi tøffede ligeså stille rundt, gjorde os klar og gik spændt ud af døren omkring kl. 9.30. Vi skulle ud og have morgenmad, og allerede hjemmefra havde vi fundet en morgenmadsrestaurant i nærheden som vi ville prøve. Den hedder Lions & Locker (instagram: @lionslocker) og jeg synes maden så rigtig lækker ud. Vi trådte ind og atmosfæren var afslappet, kitsch og i bedste dinerstil. Den mindede på en måde om Fars Dreng inde i indre KBH. Vi bestilte skøn mad til os alle 5 og den fik hele armen med juice, kaffe, pandekager, scrambled eggs, avo bagel, croissanter etc. Det kostede os omkring 300 kr.

Med maverne fyldte, fortsatte vi afsted mod Kædebroen der lå ca. 1 km derfra. Jeg har læst meget om byen inden turen, både den smukke og den ikke så smukke del af historien. Budapest er en by med en tung historie, og det kan mærkes. Der var mange ting vi gerne ville have oplevet, fx House of Terror, som er et museum der fortæller ganske ærligt (for nogen brutalt) om udryddelsen af det jødiske mindretal i Budapest under 2. Verdenskrig. Men vi synes endnu at børnene er for små, så det bliver en anden god gang. Vi gik over til kædebroen og heldigvis var det solskin og skyfrit, men det blæste altså en halv pelikan, som I måske kan fornemme på billederne fra broen. Det var en sjov oplevelse og selvom det de holdt ekstra godt fast i mig og klapvognen, så synes drengene også det var lidt sjovt.

DSC_2457

Udsigten fra broen var skøn og det at krydse Donau-floden var i sig selv en stor oplevelse synes jeg. For de der ikke ved det, var Budapest oprindeligt to byer; Buda og Pest. Vi boede på den moderne side, som er Pest siden, og Buda siden er kendt for slottet, som vist på billedet ovenfor. Buda siden er også mere bjergrigt og ikke nær så flad som Pest. Da vi havde krydset broen kunne vi tage en lille sporvogn agtig ting op af bjerget. Det kostede ca. 90-100 kr. for os alle 5, og turen tog ca. 1,5 minut vil jeg tro. Men det var bedre end at gå den lange vej op og drengene havde en fest over det. Saphira sov fra det hele. Udsigten oppe fra toppen af bjerget var SÅ flot.

Efter det fortsatte vi over til Fiskerbastionen og WOW sjældent har jeg set noget så henrivende. Jeg fik den vildeste Game of Thrones vibe og drengene nød at løbe rundt i de smukke formationer og bygningsværker. Vi var ikke inde i selve slottet, men blot rundt på slotsmurene.

IMG_8252

IMG_8257

På turen hjemad gik vi ned af bjerget, det er noget sjovere end at gå op ad bjerget må man sige – i hvert fald ifølge børnene, og de havde gået langt den dag og uden at beklage sig. Af den grund ville vi forkæle dem lidt, så vi holdt pause ved en legeplads på tilbagevejen, og det er så lidt der skal til før de bliver glade. De fes rundt og Saphira nød også at komme lidt ud af klapvognen. Efter en lang dag på farten, gik vi hjem til lejligheden ved 15-tiden og selvom vi havde taget dagen lidt slow, så var vi alle stadig trætte fra dagen før. Mens Martin slappede af med børnene derhjemme, tog jeg hen og fik thai-massage lige ned af vejen. Jeg var slet ikke klar over hvor udbredt thai-massage og thai mad var i Budapest, men der er, uden pis, sådan ca. en massage biks på hvert et gadehjørne. Jeg fik 1 times oliemassage for ca. 200 kr – det er helt fint med mig!

Hjemmefra havde jeg lavet en liste over forskellige restauranter vi skulle spise på om aftenen, og endda også studeret menuerne de udvalgte steder. Men når alt kom til alt, kunne vi godt mærke, at luften var sivet rimelig meget ud af ballonen på det tidspunkt, så for ikke at gøre det til en dårlig oplevelse, besluttede vi os for at bestille take away fra en af de lokale restauranter. Det var nemt, det var billigt og børnene behøvede ikke sidde stille eller være stille for den sags skyld – det var rart, både for dem og os. Så den første aften fik vi alt godt og blandet fra det thailandske køkken, og der blev bestilt til en hær (sådan er det når Martin får madtjansen) af pad thai, tempura rejser, wontons, gyoza, fried rice, beef/cashew mm., og jeg tror vi kom af med ca. 200 kr for det hele.

 

Dag 2

På dag 2 stod børnene op til normal tid (mellem kl. 6-7), og det var fint for vi var målsatte på, at skulle op og have noget ud af dagen. Jeg gik ned og købte morgenmad og kaffe hos vores lokale bager, og udover morgenmad købte jeg også lidt snacks til dagen, såsom croissanter og focaccia boller. Dagen før havde vi købt nutella og smøreost, så der var lidt at putte på. Børnene forbinder nutella med ferie, for det får vi aldrig derhjemme, men næsten altid når vi er på ferie.

IMG_8413

Da alle var mætte og tilfredse satte vi kurs mod Varosliget. Varosliget er en kæmpe stor park (ala Hyde Park i London), hvor der er Botanisk Have, Zoologisk Have, et slot, Budapests største spa og termiske bade og meget andet. Vi kom for at gå i Zoologisk Have, og den nemmeste vej derhen var med metro. Vi boede tæt på Opera-metro stationen og derfra kunne vi tage M1 til Szechenyi Fürdo og gå 2 min til den smukke hovedindgang (billedet nedenfor). Det kostede 25 kr. at få os alle med metroen og Anakin og Saphira på 4 og 1 år var gratis. Vi havde den fedeste dag i Zoologisk Have, og wow hvor var det et stort område og med mega mange ting og aktiviter for både store og små. Igen var vi heldige med vejret, bevares det var koldt, men solen skinnede og det gør altså meget.

Zoo i Budapest er på mange måder mere gennemført end den hjemme i København. Jovist, nogle dyr havde små bure ifht herhjemme, men til gengæld var der mange ting i et. I Budapest var der både akvarium, naturhistorisk museum, petting zoo, indendørs aktivitetscenter/legeplads og alverdens udendørs legepladser – det var super fedt. Vi var alle trætte da vi omsider tog hjem omkring kl. 16.00, så det var en virkelig god dag!

På samme måde som igår, var vi alle trætte om aftenen, så vi lavede samme model med at den ene af os gik ud for at hente mad som vi kunne spise hjemme. Jeg havde fået anbefalet Hummusbar (instagram: @hummusbar_official), og heldigvis havde vi sådan en lige 2 minutters gang fra lejligheden. Jeg købte stort ind af falaffel, pita, kebab, børnemenuer med kylling og limonade + en masse hummus og ting til at dyppe i. Mums det var lækkert, og jeg vil tro vi kom af med 150 kr.

Det var alt for denne gang – der kommer et indlæg med en beretning om resten af turen en af de følgende dage. Du må endelig kontakte mig hvis du har spørgsmål til noget af det jeg har skrevet.

Tjek også gerne min instagram: @alyzzahnielsen, hvor jeg har gemt mine stories i højdepunkter samt lagt billeder op fra turen.

Tak fordi du læser med!

Knus Alyzza ❤