Årets julekager

Julekager har været en juletradition i min familie siden jeg var barn. Faktisk var det noget min farmor lavede med min far og onkler, og sikkert også noget hendes forældre lavede med hende da hun var barn. Som barn voksede jeg op i Australien, og selv dér sørgede min far for jeg blev bekendt med julekagetraditionen som var pebernødder, vaniljekranse og finskbrød. Og altid i den rækkefølge! Dejen blev på gammeldags manér kørt igennem sådan en kødhakker agtig maskine, eller maskine er måske så meget sagt for der var ikke meget automatik over det må jeg indrømme. Det var skide hårdt arbejde og som årene gik, og min far begyndte at arbejde meget i julen (som sommerlier og vinhandler), så døde traditionen lidt. Som voksen ville jeg genoptage den, men måtte også sande at den romantiske idé om “kødhakkeren” bare slet ikke var ligeså fed som dengang jeg var barn og blot skulle tage imod dejen, og ikke presse og køre håndtaget rundt (av nogle vabler). Så jeg startede min egen julekagetradition, og jeg har bagt dem troligt de sidste 6 år. De smager godt og er også rigtig nemme at lave. Opskrifterne er nogen jeg selv har konstrueret med lidt inspiration fra nettet og altid et hint af impro når jeg står med dejen i hænderne – er gode opskrifter ikke altid bare lidt improviseret? I år lavede jeg dem sammen med Esaiah på 6 år, og han havde en fest og nød at skære småkagerne ud. Nogle af dem blev lidt uortodokse i formen, men det er fint, for alt skal ikke være perfekt.

IMG_6376IMG_6377

Opskrifter på mine julekager lyder således:

Citronsmåkager – ca. 30-50 stk (afhængig af hvor store dejpølser der rulles)

 • Korn af 1 vaniljestang
 • 130g flormelis
 • Citronskal fra 1 citron (gerne økologisk)
 • 330g hvedemel
 • 230g blød smør

Bland vaniljekornene sammen med flormelissen og riv citronskallen fint ned i. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt dejen godt med hænderne til den er fast og ikke klistret. Form dejen til lange pølser (jeg plejer af lave dem med en ca. diameter på 3-4 cm.). Læg dejpølserne på køl i køleskabet i mindst 1 time (men de kan også sagtens stå natten over).  Skær dejpølserne ud i skiver (ca. 0,3 cm tykke) og bag i ovnen på 180 grader i ca. 12-15 minutter. De skal være gyldne, men ikke brændt.

 

Chokoladesmåkager – ca. 60-80 stk

 • 380g hvedemel
 • 300g blød smør
 • 130g flormelis
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 150g finthakket mørk chokolade
 • Perlesukker

Bland alle ingredienserne sammen bortset for chokolade og perlesukker. Dejen æltes med hænderne og når den er ensartet og ikke for klistret tilsættes den finthakkede chokolade. Tril dejen til dejpølser (ca. 3-4 cm i diameter) og vend dejpølserne i perlesukker. Så skal de på køl i mindst 2 timer (de kan også stå natten over). Skær dejpølserne ud i skiver (ca. 0,4 cm) og bag ved 180 grader i ca 8-10 minutter.

Jeg bager altid dobbeltportion af begge julekager hvert år, og det gør jeg af en simpel grund. Jeg elsker at give dem som gave til min familie, til dem jeg holder af, til børnenes pædagoger og lærere og som værtindegaver til alle de mange ting vi skal til i december. Jeg har endnu ikke mødt et menneske der ikke blev glad for hjemmelavede julekager, og når det så er sagt, så er det også billigere end at skulle komme med en buket eller en flaske rødvin, og vi må jo spare hvor vi kan i december 🙂

Året igennem gør jeg det, at jeg gemmer alle syltetøjsglas, rødbedeglas osv. netop med det formål at bruge dem til årets julekage produktion. Jeg går ind for genbrug selvfølgelig, og så synes jeg også det er fint at give en gave på den måde med et fint bånd omkring. Martin synes dog ikke så godt om, at jeg horder syltetøjsglas hele året, men når vi så endelig rammer december og han ser hvor fint det ser ud, så forstår han fidusen. De kager der ikke ryger på glas gemmer vi i kagedåser og spiser juleaften mens gaverne pakkes op.

IMG_6410IMG_6409

 

Det var alt for denne gang. Jeg håber du kan bruge opskrifterne til noget, for de er om noget simple og det må gerne være lækkert, men simpelt her i den travle juletid.

Følg gerne med på min instagram, @alyzzahnielsen, hvor jeg dagligt poster julerier her i december. Tusind tak fordi du følger med!

Knus Alyzza